فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 191 (آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/24
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهرا میرزایی، علی باستانی، علی اکبر حاجی آقا محمدی، محمدرضا رشیدی نوش آبادی، بهمن احدی نژاد، حسین خادم حقیقیان* صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نوعی اختلال در عملکرد روده است. استرس اکسیداتیو نقش قابل توجهی در این بیماری دارد. با توجه به اثرات آنتی اکسیدانی الاژیک اسید(EA)، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مکمل یاری الاژیک اسید بر کیفیت زندگی در بیماری IBS طراحی شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور در دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 1398 انجام شد و در آن 44 بیمار واجد شرایط با روش تقسیم تصادفی ساده به دو گروه تقسیم و به مدت 8 هفته روزانه یک کپسول mg180 EA (گروه مداخله) و یک کپسول mg180 حاوی آرد گندم (گروه پلاسبو) دریافت کردند. در ابتدا و انتهای مطالعه، پرسشنامه های دموگرافیک، فعالیت بدنی، یادآمد خوراک 24 ساعته تکمیل گردید. فاکتورهای آشفتگی، پاسخ اجتماعی، نگرانی های سلامتی، تصویر بدنی، ارتباطات، روابط جنسی، ممنوعیت غذایی و اختلال فعالیت روزانه توسط پرسشنامه کیفیت زندگی ویژه بیماران  IBS(IBS-QOL-34) تکمیل شد. یافته ها با نرم افزار V20 SPSS Statistics تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در ابتدا و انتهای مطالعه به لحاظ فاکتورهای تن سنجی، تفکیک جنسیتی (52 درصد مرد، 48 درصد زن)، میانگین سنی (مداخله: 93/4 ± 55/36 و داونما: 84/5 ± 29/35)سال، دریافت مواد غذایی و فعالیت بدنی دو گروه تفاوت معنی داری نداشتند (05/0>p). در انتهای مطالعه، مصرف EA، باعث کاهش معنی داری در میانگین امتیاز کلی IBS-QOL نسبت به ابتدا شده و کیفیت زندگی افزایش معنی داری داشت(05/0>P). تغییر معنی داری درکیفیت زندگی درگروه پلاسبو مشاهده نشد (05/0>p).

    استنتاج

    مصرف پلی فنول های غذایی مانندEA، احتمالا از طریق کاهش استرس اکسیداتیو، باعث بهبود عملکرد روده و کیفیت زندگی در بیماری IBS می شود. شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 11N20141025019669IRCT

    کلیدواژگان: الاژیک اسید، کیفیت زندگی، سندرم روده تحریک پذیر، کارآزمایی بالینی
  • علی دلشاد نوقابی، نوشین یوشنی*، فاطمه محمدزاده، سارا جوانبخت صفحات 13-21
    سابقه و هدف

    بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19) یک بیماری عفونی است که بر اثر ویروس کرونای جدید، ایجاد می شود. این پژوهش با هدف تعیین پیش بینی کننده های رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کرونا در مردم ایران بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی صورت گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی) بر روی 1020 نفر از مردم ایران (بالای 15 سال) در سال 1399 انجام شد. نمونه گیری به صورت غیرتصادفی و در دسترس بود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به صورت آنلاین جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    از بین رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به کرونا، استفاده از وسایل فردی در منزل و محیط کار (7/83 درصد همیشه)، عدم خروج از منزل به جز در موارد ضروری (6/67 درصد همیشه) و توجه و عمل به نکات پیشگیرانه ارایه شده توسط صدا و سیما (2/80 درصد همیشه) دارای بیش ترین فراوانی بودند. بین تمام سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و عملکرد (به جز در مورد سازه موانع درک شده با شدت درک شده) همبستگی معنی داری وجود داشت (01/0>P).

    استنتاج

    با توجه به پیش بینی قوی انجام رفتارهای پیشگیری کننده از ابتلا به کرونا براساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، می توان از این مدل در برنامه ریزی ها و مداخلات آموزشی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، مدل اعتقاد بهداشتی، پیشگویی، پیشگیری، رفتار، کووید-19، ایرانی، آموزش بهداشت
  • امیر پناه، سامره فلاحپور* صفحات 22-30
    سابقه و هدف

    استفاده گسترده از سیستم های اطلاعات و پایگاه های داده، ادغام آن را با شیوه های سنتی برای دستیابی به دقت و سرعت بالاتر جهت تشخیص و پیشگیری بیماری و انتخاب روش های درمان و تصمیم گیری ها به یک الزام تبدیل کرده است. این مطالعه با هدف ارایه یک سیستم دقیق برای تشخیص بیماری دیابت با استفاده از تکنیک داده کاوی و به کارگیری یک روش ابتکاری شامل ترکیب شبکه عصبی با الگوریتم هوش دسته جمعی ذرات، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه کاربردی، همراه با آموزش شبکه عصبی از الگوریتم هوش دسته جمعی ذرات جهت تعیین بهینه تر اوزان شبکه عصبی با استفاده از نرم افزار رپیدماینر بر روی مجموعه داده pima مربوط به 768 بیمار درکشور هند استفاده گردید.

    یافته ها: 

    بررسی انجام شده نشان می دهد که الگوریتم پیشنهادی می تواند منطبق بر مدل واقعی باشد به طوری که بیش ترین مقدار دقت، ویژگی و حساسیت در روش پیشنهادی با تعداد 50 آزمایش مختلف، به ترتیب 1/94، 88/92، 12/92 درصد می باشد.

    استنتاج

    در روش پیشنهادی مدل پیش بینی دیابت نوع 2، متوسط خطای مدلسازی به عنوان تابع هدف بعد از یکسری تکرار کمینه شد با افزایش جمعیت اولیه و تعداد تکرارها علاوه بر افزایش دقت روش پیشنهادی باعث بهبود پارامترهای حساسیت، ویژگی پیش بینی مثبت نیز شد به طوری که حساسیت، دقت روش پیشنهادی نسبت به روش های مشابه که در گذشته بکار رفته بود، بهتر و بیش تر می باشد.

    کلیدواژگان: داده کاوی، دیابت، شبکه عصبی، هوش دسته جمعی ذرات
  • رضا قدیمی، زهرا مرادی، پروین سجادی* صفحات 31-41
    سابقه و هدف

    معضل سوءتغذیه به عنوان یکی از بزرگ ترین تهدیدکننده های سلامت، رفاه، استقلال و کاهش کیفیت زندگی سالمندان مطرح است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی شیوع سوءتغذیه و ارتباط آن با برخی عوامل موثر بر وضعیت تغذیه در سالمندان شهرستان بابل بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، 520 سالمند ساکن شهرستان بابل به صورت نمونه گیری چند مرحله ای در سال 1396 انتخاب شدند. مشخصات دموگرافیکی و برخی عوامل مرتبط و موثر بر سوءتغذیه توسط چک لیست جمع آوری و نیز وضعیت تغذیه ای سالمندان با کمک پرسشنامه استاندارد ارزیابی مختصر تغذیه ای ویژه سالمندان (MNA) ارزیابی گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد و جهت مقایسه و تحلیل داده ها از آزمون های مجذور کای و تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها: 

    تعداد 261 نفر (2/50 درصد) مرد و 259 نفر (8/49 درصد) زن با میانگین سنی به ترتیب 7/7± 2/69 و 2/7±1/69 سال بررسی شدند. 9 نفر (7/1 درصد) سالمندان دچار سوءتغذیه و 145 نفر (9/27 درصد) در معرض خطر بودند که این میزان به طور معناداری در زنان، سالمندان ساکن شهر، بازنشسته ها، در افراد با درآمد پایین و همچنین در افرادی که تنها و یا با فرزندان خود زندگی می کردند، بالاتر بود (005/0= P). وضعیت سوء تغذیه با عواملی مانند بی اشتهایی، خشکی دهان، تهوع، درد، پیری زودرس، یبوست، استفراغ، مشکل چشایی و بویایی، زخم دهانی، مشکلات بلعی و دندانی ارتباط معنی دار داشت (001/0= P).

    استنتاج

    با توجه به درصد بالای سالمندان در معرض خطر سوء تغذیه و اثرات داشتن شغل و درآمد ماهیانه مناسب بر وضعیت تغذیه ای آنان برنامه ریزی برای این قشر آسیب پذیر به ویژه سالمندان با درآمد پایین توجه خاصی را می طلبد.

    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، سالمندان، سوء تغذیه، بابل
  • محمدرضا شیران، مهدی چرمچیان لنگرودی*، لیلا نجفیان، فاطمه خالقی صفحات 42-52
    سابقه و هدف

    برچسب، به ابزار ارتباطی و اطلاعاتی میان تولیدکننده/توزیع کننده و مشتری اشاره دارد که شامل تمام اطلاعات اختیاری و اجباری است که روی بسته بندی محصول به نمایش گذاشته می شود. شرط اولیه برای تشکیل نگرش مثبت نسبت به برچسب های مواد غذایی، آگاهی وآموزش است. هدف از این مطالعه، مدل سازی معادله ساختاری آگاهی و نگرش مصرف کنندگان شهر ساری در مورد برچسب های مواد غذایی می باشد.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر به صورت پیمایشی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری کلیه مصرف کنندگان مواد غذایی شهر ساری در استان مازندران بود که 167نفر از آن ها بر اساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (621/0< AVE > 501/0) و پایایی ترکیبی (941/0< CR > 823/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS V16  و SmartPLS 2.0.M3 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر نشان داد که ویژگی های محصول، ویژگی های برچسب، سن و تحصیلات تاثیر معنی داری بر میزان آگاهی در خصوص اطلاعات برچسب مواد غذایی داشتند (01/0<p0. میزان آگاهی در خصوص اطلاعات برچسب مواد غذایی و سن تاثیر معنی داری بر نگرش نسبت به برچسب های مواد غذایی داشتند(01/0<p).

    استنتاج

    بر اساس نتایج این مطالعه، پیشنهاد می شود نسبت به بالا بردن آگاهی مصرف کننده از برچسب محصولات برای توانایی آن ها در استفاده و تفسیر و تغییر نگرش آن ها نسبت به برچسب های مواد غذایی اقدام گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، برچسب مواد غذایی
  • مریم مشتاقی، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد*، فائزه صلایانی صفحات 53-65

    سابقه و هدف:

     پرستاران با تنش های زیادی روبرو هستند که می تواند تاثیری منفی بر خلق و خو، عملکرد شغلی و کیفیت زندگی آن ها داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی نقش میانجی ابرازگری هیجانی در رابطه بین تاب آوری و کیفیت زندگی پرستاران بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان 204 پرستار شاغل بودند که در سال 1397 از بیمارستان های امام رضا، قایم و هاشمی نژاد مشهد به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC)، مقیاس کیفیت زندگی (WHOQOL-26) و پرسشنامه ابرازگری هیجانی (EEQ) جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. داده ها در نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین تاب آوری و کیفیت زندگی (309/0= r) همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین کیفیت زندگی با ابرازگری هیجان مثبت (517/0= r)، ابراز هیجان منفی (361/0-= r) و ابراز صمیمیت (494/0= r)، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که تاب آوری با کیفیت زندگی از طریق ابرازگری هیجانی مرتبط است.

    استنتاج:

     با توجه به یافته ها، تاب آوری و ابرازگری هیجانی می توانند کیفیت زندگی پرستاران را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تاب آوری، ابرازگری هیجانی، پرستاران
  • فرزانه زمانه، جمشید یزدانی چراتی*، افشین فیاض موقر، بیژن شعبانخانی صفحات 66-80
    سابقه و هدف

    مدل بندی مدت اقامت بیماران در سیستم های بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد، اما در ایران مطالعات تخصصی کمی در این زمینه صورت گرفته است. این مطالعه با هدف شناسایی مدل بهینه از میان توزیع های پواسن آمیخته در مدلبندی مدت بستری و یافتن عوامل موثر بر آن صورت گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تحلیلی- مقطعی تعداد 1256 پرونده شامل 15 متغیر مرتبط با مدت زمان بستری بیماران مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی ساری در سال 1395 مورد بررسی قرار گرفت. توزیع های پواسن-یکنواخت-گسسته و پواسن-لیندلی تعمیم یافته به متغیر مدت زمان بستری در بیمارستان برازش داده شد.

    یافته ها: 

    میانگین مدت بستری 95/4 روز بود. بر اساس نتایج آزمون امتیاز، داده ها بیش پراکنده بود (001/0>P). توزیع پواسن لیندلی تعمیم یافته بهترین مدل بود (مقدار آکاییک=61/5994). در این مدل اثر متغیرهای سن، جنس، تاهل، شغل، مرگ، بخش بستری و علت بستری بر طول مدت بستری معنی دار بود (05/0>P). بیماران در رده های سنی پایین تر و بیماران شاغل به طور متوسط مدت بستری طولانی تری داشتند. مدت بستری زنان به طور میانگین 40/1 برابر مردان بود. طول مدت بستری به طور متوسط در بخش داخلی 68/2 برابر، جراحی57/1برابر، اورژانس 62/1 برابر و بخش زنان و زایمان 78/0 برابر بیمارانی بود که در بخش انکولوژی بستری شده بودند. بیماری های دستگاه عضلانی-اسکلتی با میانگین 51/8 روز بیش ترین مدت بستری را داشتند.

    استنتاج

    با توجه به اینکه تعداد روزهای بستری در بخش های متفاوت بیمارستان توزیعی متفاوت دارد، انتخاب یکی از توزیع های پواسن آمیخته با برازش بهینه مناسب است.

    کلیدواژگان: مدت بستری، توزیع آمیخته، پواسن، پواسن-یکنواخت، پواسن-لیندلی
  • انوشیروان محسنی بندپی، محسن ناصری، محمد رفیعی، محسن اسلامی زاده، یلدا هاشم پور* صفحات 81-95

    سابقه و هدف:

     با توجه به این که رودخانه جاجرود یکی از رودخانه های مهم تامین کننده آب شرب شهر تهران است، ارزیابی اثرات تغییر اقلیم بر خصوصیات کمی و کیفی آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. این مطالعه با هدف بررسی اثر تغییر اقلیم بر راندمان حذف مواد آلی کربنی در حوضه آبریز جاجرود انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، مدل گردش عمومی CanESM2 و مدل ریز مقیاس سازی SDSM و مدل HYMOD به ترتیب برای شبیه سازی داده های اقلیمی و میزان رواناب در حوضه جاجرود مورد استفاده قرار گرفتند. اثر سناریوهای تغییر اقلیمی RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 برای دوره 2006 تا 2050 شبیه سازی شدند. به منظور مدل سازی داده های کیفی از مدل رگرسیون گام به گام (STWR) و رگرسیون خطی (LM) در محیط نرم افزار MATLAB استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دمای این حوضه در افق آینده حدود 25/2 درجه سانتی گراد نسبت به دوره پایه گرم تر می شود. میزان بارش و رواناب نیز در کل حوضه آبریز جاجرود به ترتیب به میزان 10 میلی متر و 93 درصد و غلظت کربن آلی کل ورودی به تصفیه خانه حدود 3 برابر افزایش خواهد یافت که سبب افزایش بارگذاری کربن در واحدهای مختلف تصفیه خانه خواهد شد.

    استنتاج :

    افزایش بارندگی از طریق شستشوی زمین های کشاورزی بالا دست و افزایش دما از طریق افزایش فعل وانفعالات زیستی از عوامل بدتر شدن کیفیت آب ورودی به سد و افزایش کربن آلی ورودی به تصفیه خانه هستند. از طرف دیگر تصفیه خانه آب تهران پارس با راندمان فعلی استانداردهای آب آشامیدنی را از نظر کربن آلی تامین نخواهد کرد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کربن آلی، جاجرود، سد لتیان، تصفیه خانه
  • گلنار رحیم زاده، محمد رضا نوایی فر، شقایق رضایی، محمدصادق رضایی*، فائزه سادات موحدی صفحات 96-101
    سابقه و هدف

    سپسیس یک عفونت باکتریایی است. بیماران زیادی در اثر تاخیر در تشخیص جان خود را از دست می دهند. به منظور تشخیص دقیق و سریع سپسیس از دستگاه BACTEC می توان بهره برد. این روش قادر به جدا کردن ارگانیسم های مختلف در کوتاه ترین زمان با حداکثر حساسیت می باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی کشت خون مثبت در کودکان مبتلا به سپسیس با استفاده از دستگاه BACTEC و تعیین نوع پاتوژن آن ها در بیمارستان بوعلی سینا ساری در سال 98-96 می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه گذشته نگر است. کودکان بستری در طی سال های 1396 تا 1398 در بخش های مختلف اطفال در بیمارستان بوعلی سینا ساری بر حسب تشخیص پزشک که نیاز به کشت خون داشتند، وارد مطالعه شدند. تست های تشخیصی میکروبی انجام شد. مقاومت آنتی بیوتیکی با تست Kirby-Bauer تعیین شد. اطلاعات به دست آمده به کمک نرم افزار SPSS 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    از 269 نمونه کشت داده شده، 6/28 درصد مثبت شدند. شایع ترین پاتوژن های گرم مثبت و گرم منفی به ترتیب استافیلوکوکوس اوریوس با 20 مورد (4/7 درصد) و پسودوموناس ایروژینوزا با 6 مورد (2/2 درصد) بودند. بیش ترین مقاومت در استافیلوکوکوس اوریوس به سیپروفلوکساسین (3/14 درصد) و در پسودوموناس ایروژینوزا به مروپنم، جنتامیسین و نیتروفورانتویین (5/12 درصد) مشاهده شد.

    استنتاج

    برای درمان تجربی سپتی سمی با تایید استافیلوکوکوس اوریوس و پسودوموناس ایروژینوزا به ترتیب ونکومایسین و سفتازیدیم پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کشت خون، کودکان، سپسیس، BACTEC
  • مرتضی هاشمی، بهمن جلالی کندری*، هادی اسمعیلی گورچین قلعه، شهربانو رستمی صفحات 102-108
    سابقه و هدف

    لوسمی لنفوسیتی مزمن، یکی از شایع ترین لوسمی های بزرگسالان می با شد که با انباشت لنفوسیت های نوع B به ظاهر بالغ در خون محیطی و اندام های لنفاوی مشخص می شود. از مهم ترین مارکرهای تشخیص و پیش آگهی CLL، ژن CD38 است. پلی مورفیسم به عنوان یک منبع ژنتیکی عمده از تغییر فنوتیپی درون یک گونه در نظر گرفته می شوند و می تواند در میزان ابتلا به بیماری دخیل باشد. بر این اساس، بررسی پلی مورفیسم ژن CD38 (rs 1800561) در میزان ابتلا و ارتباط آن با پارامترهای بالینی و آزمایشگاهی بیماران CLL مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی جهت تایید ابتلا به بیماری CLL، مارکرهای سطحی CD5، CD19 وCD23  با استفاده از روش ایمنوفنوتایپینگ استفاده شد. پلی مورفیسم ژن CD38 در 70 بیمار مبتلا به CLL و 70 فرد سالم به عنوان کنترل، با روش PCRاختصاصی پلی مورفیسم ((Tetra-ARMS-PCR مورد مطالعه قرار گرفت. آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار 18SPSS و Chi square Pearson انجام گرفت.

    یافته ها: 

     در گروه بیمار، 97 درصد ژنوتیپ طبیعی (CC)، 5/1 درصد هتروزیگوت (CT) و 5/1 درصد هموزیگوت (TT) مشاهده کردیم. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که افراد گروه کنترل دارای 5/98 درصد ژنوتیپ طبیعی (CC) و5/1 درصد هتروزیگوت ((CT بودند. میزان فراوانی آلل C و T نیز در دو گروه بیمار و کنترل به ترتیب 9/97 درصد، 1/2 درصد، 3/99 درصد و 7/0 به دست آمد.

    استنتاج

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، علی رغم تفاوت در فراوانی آلل های T و C در بین گروه بیماران و افراد سالم، تفاوت معنی داری در بروز این پلی مورفیسم و خطر ابتلابه بیماری CLL وجود ندارد.

    کلیدواژگان: لوسمی لنفوسیتی مزمن، ژن CD38، rs 1800561، پلی مورفیسم
  • فاطمه ابراهیمی، محمد آزادبخت*، فاطمه اکبری، علی داودی، سعید گودرزی، مسعود آزادبخت صفحات 109-114
    سابقه و هدف

    آلکالوییدهای پیرولیزیدین، گروهی از ترکیبات شیمیایی هستند که در خانواده های مختلف گیاهی به عنوان متابولیت های ثانویه مشاهده می شوند. این ترکیبات می توانند مشکلات مختلفی مانند آسیب های کبدی، کلیوی و ریوی ایجاد کنند و وجود آن ها در محصولات گیاهی عطاری ها خطر آسیب دیدگی را افزایش می دهد. بنابراین هدف از این مطالعه  ارزیابی کمی و کیفی آلکالوییدهای پیرولیزیدین در گیاهان دارویی عطاری های شهرستان ساری بود.

    مواد و روش ها:

     126 نمونه گیاهی از عطارهای ساری در سال 1397 جمع آوری شد. برای ارزیابی کیفی به صورت آزمایشگاهی از معرف ارلیخ استفاده شد، سپس از کروماتوگرافی گازی  برای شناسایی و کمیت آلکالوییدها استفاده شد.

    یافته ها: 

    در آزمایشات عصاره گیاه Echium amoenum حاوی 61/6 درصد سوپینین و 83/12 درصد یوروپین و فاقد هلیوترین تشخیص داده شد. عصاره گیاه Malva sylvestris دارای 68/31 درصد هلیوترین و 54/3 درصد یوروپین تشخیص داده شد و فاقد سوپینین بود. عصاره گیاهان Helicteres isora، Melissa officinalis، Triticum sp.، Rosmarinus officinalis به ترتیب حاوی 81/11، 16/22 ،17/10 و 33/5 درصد سوپینین و همچنین51/41، 31/19، 48/55 و 44/35درصد هلیوترین بودند. هیچکدام از این عصاره های گیاهان یوروپین را در آزمایش نشان ندادند. عصاره گیاه Urtica dioica تنها عصاره ای بود که هر سه ترکیب را در خود داشت (87/14 درصد سوپینین،17/30 درصد هلیوترین و 37/5 درصد یوروپین).

    استنتاج

    میزان اندکی از گیاهان مورد آزمایش حاوی آلکالوییدهای پیرولیزیدینی بودند. بنابرین خطر جدی در مصرف گیاهان عطاری ها  از نظر این ترکیبات وجود ندارد. اما برای ارزیابی های بیش تر به جامعه آماری بیش تری  از گیاهان عطاری ها نیاز است.

    کلیدواژگان: آلکالوئید پیرولیزیدینی، کروماتوگرافی گازی، عطاری
  • مهلا سالارفرد، مریم مرادی*، زهرا عابدیان، سید رضا مظلوم، احسان موسی فرخانی صفحات 115-120
    سابقه و هدف

    تبعیت از رژیم یکی از مهم ترین چالش ها در کنترل دیابت است. تبعیت از رژیم غذایی در زنان مبتلا به دیابت بارداری پایین می باشد. از عوامل مهم در پیروی از دستورات درمانی، منبع کنترل سلامت می باشد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به روش نمونه گیری چندمرحله ای، برروی 260 نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و بیمارستان های شهر مشهد در سال 1398 انجام شد. ابزارها شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و باروری، مقیاسC پرسشنامه منبع کنترل سلامت چند بعدی والتسون و تبعیت از رژیم درمانی بود و از روش های آماری توصیفی میانگین، انحراف معیار، توزیع فراوانی و آزمون استنباطی من ویتنی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نمره تبعیت از رژیم غذایی (001/0<p)، پایش قندخون (003/0=P)، تبعیت از ورزش (001/0<p) و نمره کل تبعیت از رژیم درمانی (001/0<p) در افراد با منبع درونی به طور معنی داری بیش تر از منبع کنترل بیرونی بود.

    استنتاج

    با توجه به نقش منبع کنترل سلامت درونی بر تبعیت از رژیم درمانی، به نقش خود فرد و رفتارهای او در سلامتی نسبت به نقش عوامل بیرونی تاکید شود.

    کلیدواژگان: منبع کنترل سلامت، تبعیت از رژیم درمانی، دیابت بارداری
  • مریم کرمی صلاح الدینکلا، سعید پهلوان شریف، سید حمید شریف نیا، هدایت جعفری، ویدا شفیع پور* صفحات 121-127
    سابقه و هدف

    سواد سلامت یکی از عوامل تاثیرگذار برآگاهی، نگرش و تغییر رفتار و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی می باشد. هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین سواد سلامت و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه همبستگی پیش بینی کننده، روی 250 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به دو بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1397 انجام شد که به روش آسان انتخاب شدند. داده ها توسط پرسشنامه جمعیت شناختی و بالینی، کیفیت زندگی مینه سوتا و مقیاس سواد سلامت اختصاصی نارسایی قلبی جمع آوری شدند.

    یافته ها :

    با SPSS20 و آزمون آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از رویکرد دو مرحله ای تحلیل شد.یافته ها: از 250 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی، 54 درصد زن و مابقی مرد بودند و میانگین سن بیماران 862/11±840/68 سال بود. اکثر بیماران دارای سطح تحصیلات ابتدایی (54 درصد)، 84 درصد غیر شاغل، 57 درصد ساکن روستا و 48 درصد سطح درآمد کم، داشتند. بین کیفیت زندگی با سواد سلامت (001/0< P، 359/0= r)، سطح تحصیلات (001/0< P، 381/0= r) و سطح درآمد (001/0< P، 239/0= r) ارتباط مثبت معنی داری وجود داشت.

    استنتاج

    سواد سلامت نقش میانجی درکیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی دارد. به طوری که بیماران با سطح سواد سلامت بالاتر از کیفیت زندگی بهتری برخوردارند. طراحی مداخلات موثر بر بهبود مهارت های بیمار برای تحلیل اطلاعات و بهبود عملکرد بهتر و کیفیت زندگی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، کیفیت زندگی، سواد سلامت
  • مهوش نوروزی، علیرضا خلیلیان، مژگان گران، مهرنوش سهراب، پرستو کریمی علی آبادی* صفحات 128-132
    سابقه و هدف

    سالانه 20 تا 60 درصد سالمندان، حداقل یک بار سقوط را تجربه می کنند. حدود 40 درصد سقوط افراد بالای 85 سال منجر به مرگ شده است و هزینه مراقبت های پزشکی بیماران سالمند و نیاز به مراقبت ICU تروماتیک 3 برابر بیماران جوان می باشد. بدین منظور، این مطالعه با هدف تعیین شیوع و عوامل مرتبط با سقوط سالمندان ساکن شهر قایمشهر در سال 1398 انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 5 مرکز بهداشتی به روش نمونه گیری تصادفی ساده و 450 سالمند براساس نمونه گیری در دسترس و آخرین نفرات مراجعه کننده انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط پنج نفر از متخصصین تایید شده بود، مصاحبه با سالمندان و بررسی پرونده الکترونیک سلامت جمع آوری گردید. جهت توصیف داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون چندگانه) استفاده شد.

    یافته ها: 

    افراد مورد مطالعه دارای دامنه سنی بین 60 تا 93 سال بودند. شیوع سقوط بین سالمندان 198 مورد (7/44 درصد) بوده است و 58 مورد (5/12 درصد) از سالمندان بیش از یک بار سقوط را تجربه کرده اند. فراوانی سقوط در بین سالمندان با تحصیلات پایین، مصرف دارو (به ویژه آسپیرین، متفورمین، گلی بنکلامید و جم فیبروزیل)، استفاده از وسایل کمکی، دیابت و سکته قلبی به طور معنی دار بیش تر بود (001/0< P).

    استنتاج

    با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان کشور، عوارض خطرناک و هزینه های زیاد صدمات ناشی از سقوط، و نتایج مطالعه حاضر، نیازمند است راهکارهای مناسبی جهت پیشگیری از سقوط سالمندان ارایه داده شود.

    کلیدواژگان: سالمندان، سقوط، عوامل خطر، شیوع
  • تورج اسدی، حامد روحانی زاده، سیاوش مرادی، سیده فاطمه حسینی دامیری، بنیامین محسنی ساروی، محمد فلاح خاریکی* صفحات 133-137
    سابقه و هدف

    اورژانس یکی از مهم ترین دغدغه های حوزه بهداشت و درمان است. ثبت مستندات مراقبت از بیمار در قالب مدارک پزشکی همواره مورد تاکید قرار دارد. زیرا این مدارک ابزاری جهت استفاده بیمار در ادامه درمان، مراقبین در دفاع از خود، ارزشیابی مراقبت ها و هرگونه دعوی حقوقی و آموزش علوم پزشکی شناخته شده اند.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی- مقطعی با بررسی پرونده های اورژانس موجود در 5 مرکز آموزشی درمانی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1397 انجام شد. برای گردآوری داده ها، چک لیستی بر مبنای پرونده اورژانس که توسط وزارت بهداشت ابلاغ شده بود، تهیه شد. ثبت داده با بلی وارزش آن برابر با 1، عدم آن با خیر وارزش 2 و کاربرد ندارد با ارزش صفر بررسی شد. با استفاده از فرمول حجم نمونه 450 پرونده انتخاب شد. داده ها با نرم افزار 21 SPSS و استفاده از شاخص های آمار توصیفی آنالیز شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که میزان ثبت کلی پرونده اورژانس 62 درصد و در طبقه "ضعیف" قرار می گیرد. در بین مراکز تحت بررسی، مرکز آموزشی درمانی رازی قایمشهر با 74 درصد و مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) ساری با 68 درصد بیش ترین میزان ثبت در پرونده اورژانس را دارا می باشند.

    استنتاج

    با توجه به ارزیابی کلی، میزان مستندسازی در طبقه "ضعیف" قرار گرفت. پیشنهاد می گردد میزان ثبت اطلاعات به طور مستمر در تمام بیمارستان های کشور ارزیابی شود و کلاس های آموزشی برای پزشکان و کادر پذیرش و پرستاری برگزار شود.

    کلیدواژگان: مدارک پزشکی، مستندسازی، ارزیابی، اورژانس
  • مجید پورشیخیان، پرویز پورعزیزی، احسان کاظم نژاد لیلی، ایرج آقائی* صفحات 138-143
    سابقه و هدف

    مدیریت راه هوایی، اصل اساسی در درمان بیماران اورژانسی و کاهش مرگ و میر است. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی (EMS) در مورد نحوه گذاشتن لوله تراشه و عوامل مرتبط با آن، بر روی مانکن انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه تحلیلی مقطعی، بر روی 70 نفر از کارکنان عملیاتی EMS شهرستان رشت در سال 1398، از طریق سرشماری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه مشخصات فردی و شغلی و چک لیست عملکرد لوله گذاری تراشه بود و داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های من ویتنی، کروسکال والیس و رگرسیون لجستیک رتبه ای، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     عملکرد کارکنان EMS در لوله گذاری تراشه متوسط بود که با سابقه کار در سیستم بهداشت و درمان، سابقه لوله گذاری روی انسان و دفعات لوله گذاری (به ترتیب با 051/0 = P، 022/0 = P و 021/0 = P) ارتباط معنی دار داشت.

    استنتاج

    با توجه به نتایج مطالعه، برای ارتقاء عملکرد کارکنان EMS برگزاری دوره های مکرر آموزش ضمن خدمت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: عملکرد، لوله گذاری تراشه، اورژانس پیش بیمارستانی
  • مروارید ایرانی، معصومه غضنفرپور، سیده فاطمه نصرتی هادی آباد*، زهرا رمضانیان، عاطفه احمدی، فرزانه اشرفی نیا صفحات 144-154
    سابقه و هدف

    درد زایمان و اضطراب اثرات منفی بر مادر، جنین و روند زایمان دارند. لذا با توجه به استفاده از روشی ایمن برای مادر و جنین، جایگاه قرآن در زندگی مسلمانان و استفاده از مداخلات غیردارویی با محوریت دین در بین محققان، این مقاله مروری تاثیر تلاوت قرآن بر شدت درد و اضطراب لیبر را بررسی کرد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مرور نظامند و متاآنالیز، منابع لاتین مانند PubMed، Scopus، Web of Science، Google scholar، Embase، Cochrane، به صورت سیستماتیک و بدون محدودیت زمانی تا تاریخ مارس 2020 جستجو شد. برای یافتن مقالات پژوهشی از کلیدواژه های "Labour pain"، "Quran"، "Holy book" و Anxiety clinical trial" " استفاده شد و پایگاه های اطلاعاتی فارسی نیز مورد جستجو قرار گرفتند. جهت ارزیابی کیفیت مقالات یافت شده، از مقیاس جداد (Jadad scale) استفاده شد.

    یافته ها: 

    4 مطالعه روی شدت درد زایمان و 2 مطالعه بر روی اضطراب انجام شده بود. در کارآزمایی های بالینی انجام شده مقدار اختلاف میانگین استاندارد شده شدت درد زایمان بین دو گروه مداخله و کنترل از نظر آماری معنی دار بود (845/0 to-387/0-: CI 95%) 616/0- و نشان دهنده این است که آوای قرآن کریم می تواند شدت درد زایمان را به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل کاهش دهد(001/0P<). نتایج دو مطالعه دیگر نشان داد که آوای قرآن باعث کاهش میزان اضطراب مرحله اول لیبر در زنان نخست زا می شود (001/0<p).

    استنتاج

    براساس پژوهش حاضر تلاوت آیات قرآن منجر به کاهش معنی دار شدت درد و اضطراب در طول زایمان می شود. لذا توجه مراقبین سلامت به باورهای مراجعان و استفاده از مصداق های معنوی چون شنیدن آیات قرآن در گذر موفقیت آمیز از بحران هایی چون زایمان سودمند است.

    کلیدواژگان: قرآن، کتاب مقدس، درد زایمان، اضطراب، کارآزمایی بالینی
  • هانیه گوهری، رسول رحمانی، رقیه رحمانی بیلندی* صفحات 155-165
    سابقه و هدف

    آمادگی سرویکس، به جهت مشکلات طبی در حرفه مامایی و زنان، مهم و مورد بحث است. گل مغربی یکی از گیاهان دارویی است که جهت آماده سازی و نرم شدن سرویکس قبل از مداخلات مامایی به کار می رود. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر گل مغربی بر آمادگی سرویکس، انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مروری سیستماتیک، جست و جو در پایگاه های علمی Scopus، PubMed،Library Cochrane ،Embase ، Magiran,SID،Web of Science  و موتور جست و جوی Google scholar تا می 2020 انجام گرفت. معیار ورود به مطالعه شامل مطالعات کارآزمایی بالینی و نیمه تجربی در مقالات منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی بود. برای جستجو در پایگاه های ذکرشده از کلیدواژه های فارسی و انگلیسی شامل ،"نمره بیشاپ"، "دهانه رحم"، "سرویکس"، "گل مغربی" و ترکیبات آن ها استفاده شد. جهت ارزیابی کیفیت مقالات واردشده به مطالعه از مقیاس جداد استفاده شد.

    یافته ها:

     از مجموع 283 مقاله دریافت شده، درنهایت 10 مطالعه مداخله ای شامل کارآزمایی بالینی و نیمه تجربی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند بررسی شدند، از این 10 مطالعه، 3 مطالعه بر روی زنان کاندید مداخلات ژنیکولوژیک انجام شده بود و هر 3 مطالعه به اثرات مثبت گل مغربی بر آمادگی سرویکس اشاره کرده بودند. باقی مطالعات بر روی زنان باردار انجام گرفته بود، در رابطه با تاثیر گل مغربی و عوارض آن در بارداری شواهد کافی یافت نشد.

    استنتاج

    با توجه به نتایج به دست آمده شواهد قابل اطمینانی مبنی بر تاثیر مثبت گل مغربی بر آمادگی سرویکس وجود ندارد، بنابراین پیشنهاد می شود، مطالعات بیشتری در این زمینه، پیش از به کارگیری گل مغربی در بالین، انجام شود.

    کلیدواژگان: گل مغربی، آمادگی سرویکس، مرور سیستماتیک
  • عاطفه صفار شاهرودی، راشین بهرامی* صفحات 166-175
    سابقه و هدف

    یکی از چالش های اصلی در درمان ارتودنسی ریلاپس بعداز درمان و بازگشت وضعیت قبلی دندان ها است، به همین دلیل استفاده از انواع نگهدارنده ها جزء جدایی ناپذیر درمان ارتودنسی می باشد. با توجه به اهمیت استفاده از نگهدارنده بعد از درمان ارتودنسی برای جلوگیری از ریلاپس و همچنین لزوم همکاری بیمار برای استفاده از آن، مقایسه این دو نگهدارنده از جهات مختلف بسیار حایز اهمیت است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه نگهدارنده های ثابت و متحرک ارتودنسی از جنبه های مختلف بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مروری با استفاده از واژگان کلیدی نگهدارنده ثابت، نگهدارنده متحرک، ریلاپس، میزان شکست، ثبات، رضایت بیمار و بهداشت، جستجویی بر مقالات موجود در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Embase، Google Scholar و Cochrane صورت گرفت. محدوده جستجوی مقالات از سال 2000تا 2020 میلادی بود.

    یافته ها

    از نظر میزان موفقیت، نگهدارنده ثابت بهتر از نگهدارنده متحرک می تواند در جلوگیری از ریلاپس درمان تاثیرگذار باشد. از نظر میانگین مدت زمان لازم برای موثر بودن نگهدارنده های ثابت و متحرک اختلاف معناداری بین دو گروه مورد مطالعه وجود نداشت. با این وجود، نگهدارنده های متحرک می توانند به نسبت نگهدارنده های ثابت اضطراب و اختلالات تکلمی کم تری ایجاد کنند. مشکل عمده نگهدارنده های ثابت دشواری در رعایت بهداشت است چرا که سبب تجمع پلاک و جرم می شود و به تبع آن می تواند باعث تاثیر منفی این نگهدارنده ها بر روی سلامت پریودنتال شود. مطالعه ای که در بازه مطالعاتی، این دو نگهدارنده را از نظر میزان ماندگاری و شکست  مقایسه کرده باشد، انجام نشده است هر چند هر کدام به طور جداگانه بررسی شده اند.

    نتیجه گیری

    انتخاب نگهدارنده ها به نوع درمان ارتودنسی، شرایط بیمار و مدت زمان استفاده از آن بستگی دارد.

    کلیدواژگان: نگهدارنده ثابت، نگهدارنده متحرک، ریلاپس، میزان شکست، ثبات، رضایت بیمار، بهداشت
  • زینب حمزه گردشی، زهرا کیانی، فرشته یزدانی، مائده رضایی* صفحات 176-178

    بیماران مبتلا به سرطان پستان به دنبال بیماری و درمان های طبی دچار مشکلات مختلف جسمی، جنسی و روانی می شوند. این مشکلات زمینه را برای بروز مشکلات فردی و بین فردی فراهم می کند(1، 2). برای بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان درمان های طبی و آموزشی- مشاوره ای نظیر آموزش گروهی به بیماران، گروه های حمایتی، گروه همتایان، برنامه های آموزش جنسی، شعردرمانی، برنامه مبتنی بر تلفن و غیره وجود دارد که نقش مهمی در بهبود ابعاد مختلف کیفیت زندگی دارند(3، 4).اما شیوع بیماری نوظهور کووید 19 که در سال 2019 در شهر وهان چین شناسایی شد و در دسامبر 2019 توسط سازمان بهداشت جهانی به صورت همه گیری اعلام شد(7-5) چالشی برای بیماران مبتلا به سرطان پستان است تا آن ها نتوانند مثل گذشته در محیط های درمانی و آموزشی حضور داشته باشند. گرچه تیم درمان مانند انکولوژیست و پرتودرمانگر و دیگر اعضای درمان تلاش جهت حداقل تاثیر این اپیدمی را در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان دارند، اما این ویروس استرس بی سابقه ای را در مراکز درمانی و بین بیماران ایجاد کرده است که خواه ناخواه با چالش روبرو هستند(6) و می توان آن را به عنوان یک Disaster برای افراد جامعه خصوصا زنان دانست(8). باید توجه داشت که این امر استرس مضاعف برای بیماران مبتلا به سرطان پستان ایجاد می کند، زیرا این بیماران از یک سو نگران تاخیر احتمالی در درمان هستند(9) و از طرفی تحت درمان قرار گرفتن و احتمال ابتلا به ویروس کرونا، خطر بیش تری را برای بیماران به همراه خواهد داشت و این موضوع نیز نگرانی خاص خود را دارد و در نهایت تهدیدی برای سلامت جسمی و روانی می باشد(10).علاوه براین برخی از درمان ها مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی و درمان های هدفمند می تواند موجب تضعیف سیستم ایمنی شود و احتمال مشکلات ریوی را ایجاد می کند. همچنین، درصورت ابتلا به کووید 19 در بیماران مبتلا به سرطان پستان که دچار متاستاز به ریه نیز هستند، مشکلات ریوی بدتری ایجاد می شود(9) و این شرایط می تواند تهدیدی برای سلامت روان بیماران نظیر استرس، افسردگی و اختلال هراس باشد(10). یکی دیگر از چالش هایی که افراد با آن مواجه شدند و منجر به افزایش استرس و بار روانی زیاد شده است موضوع مرگ بستگان می باشد. عدم آگاهی راجع به حمایت روان خود، نزدیکان و سوگ آنان و تجربه سوگ در خلوت و سکوت زمینه مشکلات روان را پیچیده تر کرده است‏(11). از آن جایی که کووید 19، تهدیدی برای افراد آسیب پذیر مانند بیماران مبتلا به سرطان پستان است که دچار ضعف سیستم ایمنی نیز می باشند، توصیه شده است که از "فاصله گذاری اجتماعی" نظیر ماندن در خانه، محدود کردن تماس با دیگران، خودداری از حضور در فضای عمومی، شستشوی دست به مدت 20 ثانیه و غیره استفاده شود و طبق گفته دکتر مور (Dr. Moore) اگر برای درمان نیاز ضرروی به حضور در مطب می باشد باید تنظیماتی صورت گیرد تا ابتلا به ویروس کرونا کاهش یابد(9). اما باتوجه به اینکه بیماران امکان حضور در مراکز مشاوره ای را ندارند و حتی احتمال تعویق درمان نیز وجود دارد، این شرایط می تواند ظهور مجدد و یا تشدید مشکلات روانشناختی، که به نوبه خود ابعاد سلامت بیماران را تهدید می کند، به همراه داشته باشد. لذا توجه جدی به این مقوله نیاز است. بنابراین امید است استفاده از روش های دیگر آموزشی- مشاوره ای و درمانی به صورت غیرحضوری مانند استفاده از شبکه های اجتماعی، گامی در جهت ارتقای کیفیت سلامت بیماران مبتلا به سرطان پستان باشد تا بیماران در این شرایط نادیده انگاشته شدن را تلقی نکنند.

    کلیدواژگان: نامه به سردبیر
|
  • Zahra Mirzaie, Ali Bastani, AliAkbar Haji Aghamohammadi, Mohamadreza Rashidi Nooshabadi, Bahman Ahadi Nezhad, Hossein Khadem Haghighian* Pages 1-12
    Background and purpose

    Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a type of intestinal dysfunction. Oxidative stress plays a significant pathological role in this disease. Ellagic acid (EA) as a dietary polyphenol is known to have antioxidant effects. This study was designed to investigate the effect of ellagic acid supplementation on quality of life in patients with IBS.

    Materials and methods

    A randomized double blind placebo-controlled clinical trial was carried out in 44 patients with IBS in Qazvin University of Medical Sciences, Iran 2019. The participants were randomly allocated to receive either a capsule containing 180 mg EA per day (n=22) or placebo, a capsule containing 180 mg wheat flour, (n=22) for 8 weeks. At the beginning and end of the study, demographic characteristics and frequency of physical activity were recorded, and 24-hour dietary recall index and the Irritable Bowel Syndrome Quality of Life (IBS-QOL-34) questionnaire were completed. Data analysis was performed in SPSS V20.

    Results

    At the beginning and end of the study, there were no significant differences between the two groups in anthropometric indices, food intake, and physical activity (P>0.05). At the end of the study, EA consumption significantly decreased the mean IBS-QOL total score compared to baseline and significantly increased quality of life (P<0.05). The study showed no significant change in the quality of life in the placebo group (P>0.05).

    Conclusion

    According to this study, dietary polyphenols such as ellagic acid improve bowel function, possibly by reducing oxidative stress, thereby improving the quality of life in patients with IBS. (Clinical Trials Registry Number: IRCT20141025019669N11)

    Keywords: ellagic acid, quality of life, irritable bowel syndrome, clinical trial
  • Ali Delshad Noghabi, Nooshin Yoshany*, Fatemeh Mohammadzadeh, Sara Javanbakht Pages 13-21
    Background and purpose

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an infectious disease caused by the new corona virus. The aim of this study was to determine the predictors of COVID-19 prevention behaviors in an Iranian population based on the health belief model.

    Materials and methods

    This descriptive analytical (cross-sectional) study was performed in 1020 people older than 15 years of age in Iran in 2020 selected via convenience sampling. Data were collected through an online survey using a researcher-made questionnaire based on the health belief model. Data analysis was done in SPSS applying correlation coefficients and linear regression tests.

    Results

    Frequent prevention behaviors of COVID-19 included using personal items at home and work (83.7%), following the precautionary measures presented in mass media (80.2%), and not leaving the house except in necessary cases (67.6%). There were significant correlations between all constructs of health belief model and performance, except for perceived barriers and perceived severity) (P<0.01).

    Conclusion

    According to the predictive role of prevention behaviors of COVID-19 based on health belief model, this model can be used in educational and interventional programs.

    Keywords: coronavirus, health belief model, prediction, prevention, behavior, Covid-19, Iranian, health education
  • Amir Panah, Samere Fallahpour* Pages 22-30
    Background and purpose

    Today, information systems and databases are widely used and in order to achieve higher accuracy and speed in making diagnosis, preventing the diseases, and choosing treatments they should be merged with traditional methods. This study aimed at presenting an accurate system for diagnosis of diabetes using data mining and a heuristic method combining neural network and particle swarm intelligence.

    Materials and methods

    In this applied research, along with the training of the neural network, a particle swarm optimization algorithm was used to determine the weight of the optimal neural networks using RapidMiner Software on pima Indian Diabetes Dataset for 768 patients.

    Results

    The proposed algorithm was found to be in line with the real model. The highest accuracy, specificity, and sensitivity of the method, with 50 different tests, were 94.1%, 92.88%, and 92.12%, respectively.

    Conclusion

    In this study, average modeling error as a target function was minimized after a series of repetitions. By increase in initial population and number of replications, in addition to improving the accuracy of the proposed method, the sensitivity parameters and the positive predictive value ere improved. In fact, sensitivity and accuracy of the proposed method is better and higher than previous similar methods.

    Keywords: data mining, diabetes, neural network, particle swarm optimization
  • Reza Ghadimi, Zahra Moradi, Parvin Sajadi* Pages 31-41
    Background and purpose

    Malnutrition is one of the greatest threats to health and well-being in older people that reduces their quality of life. This research aimed at studying the prevalence of malnutrition and the consequences of poor nutrition in older people in Babol, and its suburbs.

    Materials and methods

    In this cross-sectional descriptive-analytic study, 520 people aged 60 or over were randomly selected in Babol, north of Iran, 2017. Demographic characteristics, health conditions, and factors affecting malnutrition were recorded and Mini Nutritional Assessment (MNA) tool was used to assess the nutritional status. Data were analyzed by Chi-square and independent t-test in SPSS.

    Results

    The mean ages of male (n=261) and female (n=259) participants were 69.2 ± 7.7 years and 69.1 ± 7.2 years, respectively. Among the subjects, 9 (1.7%) were malnourished and 145 (27.9%) were at risk of malnutrition.These conditions were significantly worse in women, older people living in city, retired people, those with low income, and older people living alone or with their children (P=0.005). Malnutrition was significantly associated with appetite loss, dry mouth, nausea, pain, early aging, constipation, vomiting, smell and taste disorders, oral ulcers, and swallowing and dental problems (P=0.001).

    Conclusion

    Large numbers of older people are at risk of malnutrition, but a suitable job and sufficient income play a pivotal role in having a good nutritional condition, so, authorities should focus more on this issue.

    Keywords: nutritial condition, aged, malnutrition, Babol
  • Mohammadreza Shiran, Mehdi Charmchian Langerodi*, Leila Najafian, Fatemeh Khaleghi Pages 42-52
    Background and purpose

    Labelling is a communication tool between the manufacturer/ distributor and customer which includes all optional and mandatory information about a product. Awareness and education are the primary steps in forming a positive attitude toward food labels. The purpose of this study was structural equation modeling in awareness and attitude of consumers about food labels in Sari, north of Iran.

    Materials and methods

    This survey research was performed in 2019. The research population included all food consumers in Sari, of whom 167 were selected as the study sample based on Cochranchr('39')s formula.  Data were collected using a researcher-made questionnaire. According to the average variance extracted (0.501 >AVE< 0.621) and composite reliability (0.823 >CR < 0.941), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS V16 and SmartPLS 2.0.M3 were used to analyze the data.

    Results

    The study showed that characteristics of the products and food labels, and consumer’s age, and educational level had significant effects on their awareness of food labeling (P<0.01). The awareness of the consumers about food labels and consumer’s age were found to significantly influence their attitude toward food labels (P<0.01).

    Conclusion

    Efforts should be done to increase consumers awareness about food labeling which consequently improves their ability to interpret food labels and their attitude towards food labels.

    Keywords: awareness, attitude, food label
  • Maryam Moshtaghi, MohammadJavad Asghari Ebrahimabad*, Faezeh Salayani Pages 53-65
    Background and purpose

    Nurses deal with many tensions that can have negative influences on their mood, job performance, and quality of life. The aim of this study was to investigate the mediating role of emotional expressivity on resilience and quality of life among nurses.

    Materials and methods

    In this correlational study, the participants included 204 nurses selected from three hospitals in Mashhad, Iran 2017, using cluster sampling. The Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Quality of life scale (WHOQOL-26), and Emotional Expressivity Questionnaire (EEQ) were administered. Pearson’s correlation and path analysis were applied in SPSS Amos (v23).

    Results

    Pearson correlation indicated a significant positive correlation between resilience and quality of life (r= 0.309). Also, significant correlations were seen between quality of life and positive emotional expressivity (r= 0.517), negative emotional expressivity (r= -0.361), and intimacy expressivity (r= 0.494). Path analysis also showed that resilience was associated with quality of life through emotional expressivity.

    Conclusion

    According to this study, resilience and emotional expressivity can improve the quality of life of nurses.

    Keywords: quality of life, resilience, emotional expressivity, nurses
  • Farzane Zamane, Jamshid Yazdani Charati*, Afshin Fayyaz Movaghar, Bijan Shabankhani Pages 66-80
    Background and purpose

    Modeling of Hospital Length of Stay (LOS) is of great importance in healthcare systems, but there is paucity of information on this issue in Iran. The aim of this study was to identify the optimal model among different mixed poisson distributions in modeling the LOS and effective factors.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, we studied 1256 records, including 15 variables associated with LOS in Sari Imam Khomeini Hospital (2016). Discrete Uniform-Poisson (UP) and Generalized Poisson-Lindley (GPL) distributions were fitted on LHS and modeling was performed.

    Results

    Mean LOS was 4.95 days. According to the Z-test, data were overdispersed (P<0.001). GPL distribution was the best model (Akaike value=5994.61). GPL regression model showed significant relationships between LOS and age, sex, marital status, occupation, death, inpatient ward, and diagnosis (P<0.05). Longer LOS were seen in patients of lower ages and those who were employed. Mean LOS in women was 1.40 times higher than men. The LOS in internal ward, surgery, emergency, and maternity wards were (2.68, 1.57, 1.62, 0.78 times, respectively) higher than those in oncology ward. Mean LOS was considerably higher in patients with musculoskeletal disorders (8.51 days).

    Conclusion

    Hospital length of stay was different in all wards, so any Mixed Poisson Distribution that better fits such data could be used.

    Keywords: Length of stay, mixed distribution, Poisson, Uniform-Poisson, Generalized Poisson-Lindley
  • Anoushirvan Mohseni Bandpey, Mohsen Nasseri, Mohammad Rafiei, Mohsen Eslamizadeh, Yalda Hashempour* Pages 81-95
    Background and purpose

    Jajrood River is one of the major drinking water supply rivers in Tehran, so, the effects of climate change on its quantitative and qualitative resources are highly important. This study aimed at investigating the effect of climate change on organic carbon removal in Jajrood basin.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, CanESM2 general circulation model and SDSM (version 5.3) downscaling model were used for simulating climatic data and HYMOD model was used to simulate runoff in Jajrood catchment. Climate change scenarios RCP2.6, RCP4.5, and RCP8.5 were simulated for 2006-2050. Stepwise regression and linear regression were used in MATLAB R2017a to model the qualitative data.

    Results

    According to findings, the temperature of this basin will be about 2.25°C warmer than the base period. Rainfall and runoff in the whole catchment will increase by about 10% and 93% and the concentrations of total organic carbon of the inlet to the treatment plant will be about three times higher than the base period which will increase the load on carbon in different units of the treatment plant.

    Conclusion

    Increased rainfall caused by washing the upstream agricultural lands and temperature increase due to elevated rate of bioactivity lead to deterioration of the quality of water entering the dam and increase the organic carbon entering the treatment plant. On the other hand, Tehranpars water treatment plant with its current capacity and efficiency will not meet the standards of drinking water in terms of organic carbon.

    Keywords: climate change, organic carbon, Jajrood, Latyan Dam, treatment plant
  • Golnar Rahimzadeh, MohammadReza Navaeifar, Shaghayegh Rezai, MohammadSadegh Rezai*, Faezeh Sadat Movahedi Pages 96-101
    Background and purpose

    Sepsis is a bacterial infection. Many patients lose their lives due to delayed diagnosis. The BACTEC method could be used for rapid and precise diagnosis of sepsis which can isolate different organisms in the shortest time with maximum sensitivity. This study aimed to identify the prevalence of positive blood cultures using the BACTEC in children with sepsis and to determine the type of pathogens.

    Materials and methods

    A retrospective study was performed in 269 children hospitalized in different pediatric units in Sari Bouali Sina Hospital, who needed blood cluture in 2017-2019. Microbial diagnostic tests were conducted and antibiotic resistance was determined using the Kirby-Bauer test. Data analysis was done in SPSS V23.

    Results

    Positive blood cultures were seen in 28.6% of the 269 samples. The most common gram-positive and gram-negative pathogenes were Staphylococcus aureus (n=20, 7.4%) and Pseudomonas aeruginosa (n=6, 2.2%), respectively. S. aureus isolates were highly resistant to ciprofloxacin(14.3%) and P. aeruginosa isolates were found to be highly resistant to meropenem, gentamicin, and nitrofurantoin (12.5%).

    Conclusion

    For empirical therapy of sepsis with S. aureus and P. aeruginosa, vancomycin and ceftazidime are recommended, respectively.

    Keywords: blood culture, children, sepsis, BACTEC
  • Morteza Hashemi, Bahman Jalali Kondori*, Hadi Esmaeili Gouvarchin Ghaleh, Shahrbano Rostami Pages 102-108
    Background and purpose

    Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common form of adult leukemia characterized by the accumulation of seemingly mature type B lymphocytes in peripheral blood and lymphatic organs. One of the main markers used in the diagnosis and prognosis of CLL is the CD38 gene. Polymorphism is considered to be a major genetic source of phenotypic change within a species and may be involved in developing the disease. Here, the study of CD38 gene polymorphism (rs 1800561) was done in terms of incidence and relevance to clinical and laboratory parameters in CLL patients.

    Materials and methods

    In order to confirm the CLL disease, CD5, CD19, and CD23 markers were investigated using immunophenotyping. CD38 gene polymorphism was studied in 70 patients with CLL and 70 healthy cases as control using a specific PCR method of polymorphism (Tetra-ARMS-PCR). Statistical analyses were performed in SPSS V18 applying Pearson Chi-Square test.

    Results

    In the patient group, we observed 97% wild-type genotype (CC), 1.5% heterozygote (CT), and 1.5 % homozygote (TT). The present study showed that 98.5% of the control subjects had wild-type (CC) and 1.5% had heterozygote (CT). The frequency of C and T alleles in both patients and control groups was 97.9%, 2.1%, 99.3%, and 0.7%, respectively.

    Conclusion

    Based on current study, despite differences in frequency of T and C alleles among patients and healthy individuals, no significant difference was found in the occurrence of this polymorphism and the risk of CLL.

    Keywords: chronic lymphocytic leukemia, CD38 gene, rs 1800561, polymorphism
  • Fatemeh Ebrahimi, Mohammad Azadbakht*, Fatemeh Akbari, Ali Davoodi, Saied Godarzi, Masoud Azadbakht Pages 109-114
    Background and purpose

    Pyrrolizidine alkaloids (PAs) are a group of chemical compounds that are seen as secondary metabolites in different plant families. These compounds can cause liver, kidney, and lung damages and their presence in various herbal products increases the risk of injury. This study aimed at performing qualitative and quantitative evaluation of pyrrolizidine alkaloids in medicinal plants in herb shops in Sari, north of Iran.

    Materials and methods

    Hundred twenty-six herbal samples were collected from herb shops in Sari, Iran 2018. Ehrlich reagent was used for qualitative evaluation. Then, gas chromatography was used to identify and quantify the alkaloids.

    Results

    Experiments revealed that Echium amoenum contained supinine (6.61%), europine (12.83%), and no heliotrine. Malva sylvestris had 31.68% and 3.54% heliotrine and europine, respectively and no supinine. Helicteres isora, Melissa officinalis, Triticum sp. and Rosmarinus officinalis contained 11.81, 22.16, 10.17, and 5.33% supinine and 41.51, 19.31, 55.48, and 35.44% heliotrine, respectively. None of these plants showed europine. Urtica dioica was the only plant that contained all three compounds (14.87% supinine, 30.17% heliotrine, and 5.37% europine).

    Conclusion

    A small number of samples contained pyrrolizidine alkaloids. Therefore, there is no threat in using them. Further studies are required to investigate more herbal products.

    Keywords: pyrrolizidine alkaloid, gas chromatography, herb shops
  • Mahla Salarfard, Maryam Moradi*, Zahra Abedian, Seyed Reza Mazlum, Ehsan Musa Farkhani Pages 115-120
    Background and purpose

    Dietary adherence is a major challenge in management of diabetes and is usually lower in women with gestational diabetes. One of the main factors in following medical instructions is the health locus of control.

    Materials and methods

    This descriptive and analytic study was performed in women with gestational diabetes and dietary modifications attending health centers and hospitals in Mashhad, Iran 2019. The participants (n= 260) were selected via multi-stage sampling. Demographic characteristics and reproductive information were obtained and form C of the Multidimensional Health Locus of Control Scale (MHLC-C) and a researcher-made questionnaire containing questions about adherence to treatment were administered. Data were analyzed applying Mann-Whitney U Test.

    Results

    The scores for dietary adherence (P<0.001), blood sugar monitoring (P=0.003), sports adherence (P<0.001), and the total score for dietary adherence (P<0.001) were significantly higher in women with internal locus of control than those with external locus of control.

    Conclusion

    According to this study, internal locus of control plays an important role in adherence to treatment regimen so, individual health behaviors should receive more emphasis in management of women with gestational diabetes.

    Keywords: locus of control, adherence to treatment, gestational diabetes
  • Maryam Karami Salahodinkolah, Saeed Pahlevan Sharif, Hamid Sharif Nia, Hedayat Jafari, Vida Shafipour* Pages 121-127
    Background and purpose

    Health literacy is one of the factors affecting the knowledge, attitude and behavior change, and quality of life of patients with heart failure. The purpose of this study was to determine the relationship between health literacy and quality of life in patients with heart failure.

    Materials and methods

    This correlational study was performed in 250 patients with heart failure attending two hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, 2018. They were selected via convenience sampling. Data were collected using demographic and clinical information questionnaires, the Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ), and Heart Failure–Specific Health Literacy Scale. Data analysis was done in SPSS V20 applying Pearson correlation and Multiple linear regression using a two-step approach.

    Results

    The patients included 54% women and the mean age of patients was 68.840±11.862 years. Most of the patients were unemployed (84%) and rural residents (57%) with primary education (54%) and low income (48%). Findings showed significant positive relationships between quality of life and health literacy (r=0.359, P <001), education (r= 0.381, P <001), and income (r=0.239, P <001).

    Conclusion

    Health literacy has a mediating role in the quality of life of patients with heart failure and those with higher health literacy have a better quality of life. Designing effective interventions that could improve patients’ skills for information analysis, performance, and quality of life seems necessary.

    Keywords: heart failure, quality of life, health literacy
  • Mahvash Norouzi, Alireza Khalilian, Mojgan Geran, Mehrnoush Sohrab, Parastoo Karimi Aliabadi* Pages 128-132
    Background and purpose

    Every year, 20-60% of older people experience a fall at least once. Falls account for 40% of all injury deaths at the age of 85 years and older. Medical costs and the need for traumatic ICU care in this population are three times higher than younger patients. The aim of this study was to determine the prevalence and factors associated with falls in older people living in Qaemshahr, north of Iran 2019.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, five health centers were selected by simple random sampling and 450 older people (last clients) were selected via convenience sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire, interviewing the participants, and reviewing electronic health records. The validity of the scale was confirmed by five experts. Descriptive statistics and inferential statistics (correlation and multiple regression) were used to analyze the data.

    Results

    The participants aged 60-93 years. The prevalence of falls was 44.7% (n= 198) and 12.5% (n= 58) experienced more than one fall. The incidence of falls was significantly higher in older people with lower educational backgrounds, walking aids, diabetes, myocardial infarction, and those on medication (especially aspirin, metformin, glibenclamide, gemfibrozil) (P<0.001).

    Conclusion

    There is growing population of older people in Iran who experience dangerous complications and high costs of fall injuries, therefore, appropriate strategies are needed to prevent falls in this population.

    Keywords: older people, fall, risk factor, prevalence
  • Touraj Assadi, Hamed Rouhanizadeh, Siavash Moradi, Seyede Fateme Hoseini Damiri, Benyamin Mohseni Saravi, Mohammad Fallah Kharyeki* Pages 133-137
    Background and purpose

    Emergency medical services (EMS) are among the major concerns in health care. Documentation of patient care in medical records format is of great importance since they are used in further treatments, assessment of care, medical-legal reports, and medical educations.  

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional research was performed by studying the emergency records available in five educational centers affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, 2018. A checklist was compiled based on a guideline for EMS records recommended by Iran Ministry of Health and Medical Education. Values 1 and 2 were considered for data recorded and not recorded, respectively. In cases of no valuable data a value of 0 was considered. Four hundred fifty files were selected using the sample size formula. Data were analyzed in SPSS V21 applying descriptive statistics.

    Results

    The overall rate of emergency medical records was 62% and was considered poor. Among the centers studied, Qaemshahr Razi Hospital (74%) and Sari Imam Khomeini Hospital (68%) had the highest rates of medical records in EMS.

    Conclusion

    According to this study, documentation of EMS records was poor. So, recording data should be monitored on a regular basis in all hospitals in Iran and training sessions on this issue should be held for physicians as well as admission and nursing staff.

    Keywords: medical records, documentation, analysis, emergency
  • Majid Pourshaikhian, Parviz Pourazizi, Ehsan Kazemnezhad Leyli, Iraj Aghaei* Pages 138-143
    Background and purpose

    Airway management is a fundamental principle in treatment of emergency patients and reduction of mortality. The purpose of this study was to determine the performance of prehospital emergency medicine servises (EMS) in endotracheal intubation and its related factors in mannequin.

    Materials and methods

    This cross-sectional analytic study was performed in 70 EMS  staff in Rasht, Iran 2019. The participants were selected through census sampling. Demographic and occupational characteristics questionnaire and a checklist for tracheal intubation performance were used. Data were analyzed in SPSS V21, using Mann-Whitney U Test, Kruskal–Wallis Test, and ordinal logistic regression.

    Results

    The overall performance of EMS staff in placing endotracheal tube was moderate. There were significant correlations between endotracheal intubation and work experience (P=0.051), and experience and numbers of tracheal intubation in human (P=0.051, P=0.022, and P=0.021, respectively).

    Conclusion

    According to this study, frequent in-service training courses are needed to improve the performance of EMS staff.

    Keywords: performance, endotracheal intubation, prehospital emergency
  • Morvarid Irani, Masumeh Ghazanfarpour, Seyedeh Fatemeh Nosrati Hadi Abad*, Zahra Ramazanian, Atefe Ahmadi, Farzane Ashrafinia Pages 144-154
    Background and purpose

    Labor pain and anxiety have negative effects on mother, fetus, and consequently the labor process. Qurchr('39')an is treated with great respect by Muslims and there are interests toward non-medical interventions based on religious beliefs during labor. This review article examined the effect of listening to Qurchr('39')an recitation on severity of pain and anxiety during labor.

    Materials and methods

    We conducted a systematic review and meta-analysis in PubMed, Scopus, Web of Science, Google scholar, and Persian databases until March 2020 using the following keywords: labor pain, anxiety, Qurchr('39')an, Holy book, and clinical trial. Jadad scale was used to evaluate the quality of the articles.

    Results

    There were four studies on the effect of listening to Qurchr('39')an recitation on intensity of pain during labor and two studies on its effect on anxiety during labor. There were significant differences in standardized mean difference of labor pain intensity between the intervention and control groups (-0.616, 95% CI: -387- -0.845, P< 0.001) indicating that listening to a recitation of Qurchr('39')an can significantly reduce the severity of labor pain. Two other studies showed that listening to Qurchr('39')an recitation reduces anxiety level in first stage of labor (P<0.001).

    Conclusion

    The present study showed that listening to Qurchr('39')an recitation could decrease the intensity of pain and anxiety during labor. Therefore, health care providers should consider the beliefs of expectant mothers and use spiritual examples such as listening to Qurchr('39')an recitation to achieve successful childbirth.

    Keywords: Qur'an, holy book, labor pain, anxiety, clinical trial
  • Haniye Gohari, Rasool Rahmani, Roghaieh Rahmani Bilandi* Pages 155-165
    Background and purpose

    Cervical ripening is of great importance in gynecology. Evening primrose is one of the medicinal plants used for cervical ripening and softening before midwifery and labor interventions. The present study aimed to review the clinical trials on the effect of evening primrose on cervical ripening and labor.

    Materials and methods

    In this narrative review, search was done in Scopus, PubMed, Library Cochrane, Embase, Magiran, SID, Web of Science, and Google Scholar to find relevant studies published until May 2020. Clinical studies and quasi-experimental trials published in Persian and English were included. Persian and English keywords including Bishop Score, cervix, evening primrose and their combinations were used. The Jadad scale was used to assess the quality of articles.

    Results

    A total of 283 articles were found and finally 10 interventional studies, including clinical trials and quasi–experimental studies that met the inclusion criteria were reviewed. Among these studies, three were performed on women candidates for gynecological interventions and indicated positive effects of evening primrose on cervical ripening. Other studies were done in pregnant women, but there was not enough evidence on the effect of evening primroses and its effects in pregnancy.

    Conclusion

    No reliable evidence was found on the positive effect of evening primrose on cervical ripening. Therefore, further studies are needed before using this medicinal plant in clinical practice.

    Keywords: evening primrose, cervical ripening, systematic review
  • Atefe Saffar Shahroudi, Rashin Bahrami* Pages 166-175
    Background and purpose

    One of the main challenges in orthodontic treatment is relapse after treatment and return of the teeth to its original position. Therefore, retainers are an essential part of orthodontic treatment. Fixed and removable retainers are commonly used in orthodontic retention. They prevent relapse and require patientchr('39')s cooperation in using them. This review study aimed at comparing fixed and removable retainers in orthodontic treatment.

    Materials and methods

    Search was conducted for articles published between 2000 and 2020 in PubMed, Embase, Google Scholar, and Cochrane using the following keywords: relapse, retention, bonded, fixed, removable, orthodontics, and retainers.  

    Results

    In terms of success rate, fixed retainers were found to be more effective in preventing relapse than removable retainers. No significant difference was reported between the average times required for effectiveness of the retainers. Removable retainers caused less anxiety and speech disorders than fixed retainers. Difficulty in maintaining hygiene is a major problem of fixed retainers which leads to plaque accumulation and periodontal diseases. No study was found to compare these retainers in terms of survival and failure rates, although they were reviewed separately.

    Conclusion

    The choice of retainers depends on the type of orthodontic treatment, the patientchr('39')s condition, and the duration of its use.

    Keywords: fixed orthodontic retainer, removable orthodontic retainer, relapse, failure rate, stability, patient satisfaction, hygiene
  • Zeinab Hamzehgardeshi, Zahra Kiani, Fereshteh Yazdani, Maedeh Rezaei* Pages 176-178